• Wpisów: 42
  • Średnio co: 62 dni
  • Ostatni wpis: 6 lat temu, 19:17
  • Licznik odwiedzin: 14 216 / 2674 dni
 
kuchennadama
 
Mam chwilkę czasu, więc postanowiłam dodać placki z gulaszem, które robiłam jeszcze na wakacje. Nie wiem jak Wy,ale ja placki ziemniaczane uwielbiam i mogłabym je jeść codziennie, mimo ilości kalorii, jaką posiadają. Do placków można podawać wszystko, ale dla mnie najlepsze są tradycyjne ze śmietaną bądź z pysznym gulaszem. Ciągle próbuję się zebrać, aby zrobić prawdziwe placki po węgiersku.Przepis mam od samej Magdy Gessler, która umieściła go na swym funpage'u na facebook'u. Jeśli już znajdę czas,a by je przygotować to z pewnością dodam zdjęcia i ocenę smaku :)

Placki ziemniaczane:
*Składniki*
* kilka dużych ziemniaków (ok. 7)
*4 łyżki mąki
*jajo
*sól, pieprz
*1 duża cebula
*Przygotowanie*
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ziemniaki ścierami na tarce na małym oczku, tak, aby uzyskać masę bądź mielimy w robocie kuchennym. Do ziemniaków dodajemy mąkę, wbijamy jajo i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wsypujemy cebulkę. Placki powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Smażymy je dopóki się nie zarumienią na średnim ogniu.

Gulasz
*Składniki*
*Mięso wieprzowe (ja zawsze biorę karkówkę)
*3 duże cebule
*Vegeta, sól, pieprz
*Pół kostki margaryny
*Łyżka mąki
*Przygotowanie*
Widziałam wiele przepisów na gulasz, ale rzadko go przygotowuję wg nich. Robię go po prostu tak, jak nauczyła mnie tego moja mama. Najpierw kroję mięso w kostkę ok. 4 cm. Wrzucam mięso na gorącą margarynę i smażę dosyć długo. Następnie wrzucam cebulę pokrojoną w grubszą kostkę, dolewam wody, tak aby mięso było prawie w pełni pod nią i duszę dopóki mięso nie będzie miękkie. Gdy mięso będzie odpowiednio miękkie dodaję przyprawy i zostawiam na małym ogniu na kilka minut. Na koniec mieszam mąkę z zimną wodą (ok. pół szklanki) i dolewa do gulaszu ciągle mieszając.

Gotowe!


DSC_0887.JPG


DSC_0891.JPG

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego